Vlogvalkuilen #1: Een reflecterende bril
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een vlog hoeft niet perfect te zijn. Als de camera soms een beetje wiebelt, je (kantoor)hond loopt door het beeld, of je verspreekt je een keer, dan geeft dat juist extra karakter aan je vlog. Een vlog is geen reclamefilmpje of perfecte bedrijfsfilm. Toch zijn er dingen die je moet vermijden, omdat ze te veel afleiden. Een reflecterende bril is zoiets: het komt een beetje suf over, vooral als gedurende het hele vlog je ogen niet goed te zien zijn. In dit artikel 5 tips om een reflecterende bril te voorkomen.

1. Zet je bril een beetje scheef op

De reflectie in je bril ontstaat doordat het licht in de verkeerde hoek in je bril schijnt. De meest simpele manier om dit op te lossen is: je bril kantelen. Als je je bril iets voorover kantelt, kan het licht al net anders vallen waardoor je de reflectie kwijt bent, zonder dat het er raar uitziet. Probeer de pootjes achter je oren iets hoger te zetten, en kijk of de reflectie minder wordt.

2. Verander de plaats van je belichting

In het boek Vloggen voor dummies vertellen we uitgebreid over hoe je je blog het beste kan belichten. Een veel gebruikte manier van belichten is driepuntsbelichting (zie tip 4), maar zelfs met driepuntsbelichting kan je reflectie krijgen in je bril. Probeer om je lampen zo ver mogelijk van je af te zetten, en zet ze hoger dan je gezicht, zodat het licht van bovenaf op je schijnt.

3. Draag daglenzen of ontspiegelde glazen

Wanneer de reflectie in je bril er groenig uitziet, zijn je glazen waarschijnlijk niet (goed) ontspiegeld. Als je een bril koopt kan je kiezen voor ontspiegelde glazen, dit kost meestal zo’n €50 extra. Een andere optie is om lenzen te dragen, voor een paar euro kan je bij een opticien daglenzen kopen die je na één dag dragen weg kan gooien. Hou er wel rekening mee dat je vaak nogal moet wennen aan lenzen, dus doe de lenzen ruim voordat je je vlog gaat opnemen al in, zodat je kan wennen aan de andere manier van kijken.

4. Gebruik filters voor je lampen

Er zijn allerlei speciale lampen op de markt die ervoor zorgen dat het licht in je vlogs mooi diffuus is. Diffuus licht zorgt er ook voor dat je het probleem van reflectie voorkomt.

5. Gebruik een polariserende filter

Een polariserende lens zorgt ervoor dat de reflectie van je brillenglazen op de video flink vermindert. Voor je smartphone kan je speciale opzet-lenzen kopen, die je met een clip aan je telefoon vastmaakt. Zo’n polariserende lens zorgt niet alleen voor minder schittering, ook de kleuren in je video knappen hier flink van op.

Iedereen die kan praten kan vloggen

Schrijf je gratis in voor onze 5-daagse training ‘Succes met je vlog!’
Wat wij leerden van succesvolle vloggers

Wat wij leerden van succesvolle vloggers

Wat wij leerden van succesvolle vloggers De beste manier om beter te worden als vlogger is: hard werken en veel vlogs maken. Vallen, opstaan, kritiek verwerken, genante vlogs maken, viral vlogs maken, saaie vlogs maken... Behalve door zelf te vloggen, kan je ook heel...